(Cursus typografie, samengesteld op verzoek van Heemkundige Kring Belledaal, Affligem)
M.m.v. Karla Beeckman, ontwerpingenieur en Filip Van Landegem, grafisch vormgever.
2008, eigen beheer, geïllustreerd.
Wie als kok iets lekkers klaar wil maken, moet de kunst van het koken onder de knie hebben. Daarover moet geen discussie plaatsvinden. Hiermee is nochtans niet alles gezegd. Het gerecht dat hij in de keuken bereidde, moet ook nog aan tafel geserveerd worden op een manier en in een vorm die appetijtelijk oogt. Het oog wil ook wat.
Op een zelfde manier moet de auteur te werk gaan, die een geschreven of gedrukte boodschap wil overbrengen. Verkeerd of smakeloos opgediste teksten van welke aard dan ook – ze mogen dan nog taalkundig of literair van superieure kwaliteit zijn – komen niet terecht bij de lezer voor wie men ze bestemde.
In een tijd van ‘tekstvervuiling’ als de onze en een overvloed aan drukwerk allerhande op allerlei dragers, is het belangrijk om op te vallen. Met schreeuwerige en extravagante vormen en kleuren tracht men vandaag de aandacht te trekken van de potentiële lezer, maar niet zelden met een averechts effect.
Nu de meesten onder ons over een pc’tje beschikken of iets in die aard en men de diensten van de dorpsdrukker van weleer niet meer nodig heeft, denkt haast iedereen het ‘ook te kunnen’. Drukwerk realiseren als brieven, brochures, tijdschriften, zelfs boeken, is haast kinderspel geworden.
Doch met hetzelfde fornuis en met dezelfde ingrediënten slaagt niet elke kok erin een even lekker maal te bereiden en op een zelfde tafel het ook nog even kunstzinnig te presenteren. Zo is ook de meest gesofisticeerde IT-apparatuur evenmin een garantie om attractief drukwerk tot stand te brengen. Laten we ons daarom even verdiepen in de meest eenvoudige regels van de kunst van de typografie en de grafische vormgeving…
Inhoud:
– Woord vooraf
– Meepraten over grafische vormgeving
– Een beetje typografie
– Leesbaarheid
– Didotstelsel/Picastelsel
– Inslag voor een tijdschrift van 32 pagina’s
– Elk lettertype heeft een bepaald karakter
– Een brief
– Een brief, voorbeelden
– Een flyer
– Het affiche
– Een flyer en een affiche, voorbeeld
– Familiedrukwerk
– Familiedrukwerk, voorbeelden
– Rapporten, thesissen, jaarverslagen, contracten…
– Zetwijze van een rapport, voorbeelden
– Een thesis
– Instructies voor het schrijven van een eindwerk (KUL)
– Schrijfstijl van een wetenschappelijke tekst (KUL)
– Een tijdschrift
– Vuistregels voor de vormgeving van een publicatie
– Voorpagina van een tijdschrift en een brochure, voorbeelden
– Een tekst corrigeren
– Een tekstcorrectie, voorbeeld
– Papier als drager
– Wettelijk depot